Andacs Robert

Pictură anul II, master / Painting, MA, 2nd year

Where Did All The People Go?

 

Proiectul ‘’Where did all the people go?’’ propune o nouă abordare a scenariului de tip „post-” (locul-unde-cândva-a-fost-și-acum-nu-mai-e), care devine concentrat în metafora dată de imagistica unor scaune. Aceste piese de mobilier care reușesc să fie simultan profund banale și profund umanizate, devin personaje principale ale unei povești despre oameni, în absența oricărui subiect uman.

Scaunul este dovada care atestă prezența umană în absența ei. Oriunde întâlnim un scaun știm că cineva a făcut o alegere conștientă și motivată de a-l include în peisaj și de a-l folosi la un moment dat în timp. Scaunul este un obiect atât de „umanizat”, încât adesea denotă caracteristici ale ocupantului. Dar ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai fi oameni? Despre ce ar mai vorbi scaunele? În lipsa prezenței umane, cui mai poartă mărturie scaunele?

Jonglând cu simultaneitatea prezenței și a non prezenței, scaunele devin, în această expoziție, obiecte absurde într-un vid creat de ele însele. Privitorul este forțat în mod instinctiv să caute un sens, o aranjare logică, iar aici intervine individualitatea în conturarea poveștii, când sensul construit ia forma trăirilor, ideilor și experiențelor fiecăruia. Privind aceste lucrări, omul poate cunoaște și recunoaște, după propria-i ființă. Operele sunt aceleași, dar privitorii sunt mereu diferiți.