Bianca Stoica

Ceramică master anul II /  Ceramics MA 2nd year

Vernisaj: marți, 23 mai, 202

Ce-ai visat aseară, Valentina?

 

Visul conține plăsmuirea trepidantă a relației dintre sinele nostru și spațiul ce-l înconjoară.

Ce-ai visat aseară, Valentina? este rezultatul unei incursiuni în tradiția busuiocului sub pernă. Practică profană cu valențe suprarealiste, obiceiul urmărește următorul fir narativ: femeile necăsătorite  cer  preotului o crenguță de busuioc uscat pe care o vor așeza sub pernă trei nopți consecutive pentru a-și visa sortitul.

Ritualul este preluat dintr-o zonă rurală din sudul Dobrogei, România, acolo unde artista și-a petrecut perioada copilăriei. Raportarea la acest ritual este motivată de atracția ei pentru spațiul insolit și pentru practici care aparțin de sfera misticului. Identitatea vizuală a ansamblului este bazată pe experiențele femeilor care au luat parte la practica busuiocului sub pernă.

Valentina este o persoană reală care s-a lăsat condusă în starea de reverie generată de o crenguță de busuioc așezată sub pernă. În visul ei apare un personaj care va avea să îi fie partener de viață.

Ce-ai visat aseară, Valentina? propune o serie de  intimități absurde specifice visului transpuse în planul realității noastre care creează nevoia de conectare la un subconștient colectiv.